Meer informatie over ZKM zelfonderzoek

Achtergrond ZKM methode

De ZKM methode is gebaseerd op de narratieve psychologie en de door prof. Hubert Hermans ontwikkelde ‘Waarderingstheorie’. De ZKM methode (oorspronkelijk ZelfKonfrontatieMethode genoemd), is ontwikkeld vanaf midden jaren ’70 aan de Universiteit van Nijmegen. Zie ook www.huberthermans.com. Vele (promotie)onderzoeken hebben de effectiviteit van deze methode wetenschappelijk aangetoond.

Programma

Ieder coachingstraject start met een kennismakingsgesprek (intake). Een vrijblijvende en kosteloze kennismaking waarin de onderzoeksvraag, het gewenste doel en wederzijdse verwachtingen worden besproken. In dit gesprek ontdekken we of wij een klik hebben en/of jij het vertrouwen hebt dat ik jou kan helpen met dit programma. Als je besluit te willen starten, ontvang je eerst een samenwerkingsvoorstel en na akkoord kunnen we op korte termijn starten met het ZKM zelfonderzoek, gevolgd door een aantal coachingssessies met een interval van twee tot drie weken. De volgende stappen worden tijdens het traject doorlopen:

Fase 1: ZKM zelfonderzoek (doorlooptijd ca. 4 weken – totaal 10 uur)

Het coachingstraject start met een verdiepend zelfonderzoek dat is gebaseerd op de ZKM methode. Persoonlijke ervaringen én het gevoel daarbij worden op een gestructureerde manier inzichtelijk gemaakt en geanalyseerd:

Zelf: Ieder mens heeft een uniek levensverhaal met ervaringen, situaties, gebeurtenissen, keuzes, dromen, ups en downs. In verleden, heden en toekomst. Over loopbaan én leven. Onder deskundige begeleiding onderzoek je jouw eigen ervaringen.

Kennis: Je onderzoekt jouw drijfveren, ontdekt patronen en houdt jezelf een spiegel voor. Dit vergroot je zelfreflecterend vermogen, zelfkennis en geeft nieuwe inzichten.

Methode: Het zelfonderzoek maakt op een gestructureerde manier persoonlijke ervaringen én het gevoel daarbij inzichtelijk. De coachee ontdekt zelf de rode draad, stelt concrete doelen, maakt bewuste keuzes en ontwikkelt nieuw gedrag.

Het ZKM zelfonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

Formuleringsgesprekken – 2 x 2,5 uur: Aan de hand van vragen worden belangrijke ervaringen uit verleden, heden en beelden over de toekomst opgeschreven.

  • Huiswerkopdracht: gevoelens koppelen aan deze persoonlijke ervaringen (in een computersysteem).
  • Verwerking gegevens en rapportage.

Verdiepingsgesprekken – 2 x 2,5 uur: Op basis van de persoonlijke ervaringen, de hieraan gekoppelde gevoelens en de toegepaste analyse, ontdek je belangrijke thema’s, gevoels- en gedragspatronen. Je ontdekt gaandeweg het ZKM zelfonderzoek nieuwe inzichten en maakt na ieder gesprek een samenvatting met bevindingen en inzichten. Het ZKM zelfonderzoek heeft een doorlooptijd van maximaal 4 weken. Naast de hierboven beschreven huiswerkopdracht ga je reflecteren op de gesprekken en praktijksituaties observeren.

Fase 2: Verankeringstraject (totaal 10 uur coaching)

De coachgesprekken in het verankeringstraject zijn gericht op het werken met de nieuwe inzichten en het verankeren van nieuw gedrag en vaardigheden in de dagelijkse praktijk. Uitgangspunt zijn de doelen voor persoonlijke ontwikkeling die je formuleert naar aanleiding van de bevindingen en inzichten uit het zelfonderzoek. Aan de hand van praktijksituaties die je zelf inbrengt,  bespreken we gedetailleerd succeservaringen en ervaringen die je nog lastig vindt. Je observeert ervaringen, onderzoekt keuzes, maakt aantekeningen, voert opdrachten uit en oefent met nieuwe vaardigheden en gedrag. Daarnaast worden handvatten, tips, praktische en theoretische modellen aangereikt die direct in de eigen praktijk kunnen worden toegepast.

Het traject wordt afgesloten met een verankeringsgesprek waarin je samen met mij (en eventueel je leidinggevende) bespreekt wat de resultaten voor jouzelf en voor de organisatie betekenen.

  • Toetsen of de gewenste doelen zijn bereikt.
  • Uitwisselen van bevindingen, ervaringen, eventuele knelpunten.
  • Concrete afspraken om een blijvende ontwikkeling in de toekomst te verankeren.

De gesprekken worden in overleg ingepland en vinden plaats op het kantoor van Human Empowerment, Berg en Dalseweg 3 in Nijmegen.

Vertrouwelijkheid en rapportage

Als coach gaan we een vertrouwensrelatie aan en zijn wij verplicht tot geheimhouding van hetgeen ons uit hoofde van de uitoefening van ons beroep als coach ter kennis komt, voor zover die gegevens van vertrouwelijke aard zijn. Die verplichting blijft na het beëindigen van de professionele contacten ook bestaan.

Gedragsregels coaching en bewaartermijn gegevens

De coaching vindt plaats conform het ZKM-Kwaliteitssysteem dat onder meer bestaat uit:

  • Het ZKM Kwaliteitsreglement
  • Het ZKM Privacyreglement
  • De Ethische code van de ZKM-Vereniging

De gegevens zullen zorgvuldig worden bewaard in een dossier en/of op digitale wijze. Deze gegevens worden voor de duur van één jaar bewaard, vanaf het moment dat de coaching is afgerond en de professionele relatie is beëindigd.

Voor- en nameting

Een landelijke evaluatie maakt onderdeel uit van het ZKM zelfonderzoek. Deze bestaat uit een voormeting en twee evaluatiemomenten. De voormeting ontvang je voorafgaand aan het coachingstraject. De eerste evaluatie vindt direct erna plaats en de tweede evaluatie een jaar na afloop van het traject.

Wil je starten?

Je bent welkom voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. In dit gesprek maken we kennis, brengen we jouw vraag in kaart en bepalen we welke aanpak het beste past. Je kunt me daarvoor bellen of mailen:

Roos Awater
06 51 27 84 76
r.awater@human-empowerment.nl